28 sep. 2010

Memories

Hans Åhlfeldt
1955 - 2010

You are very welcome to share your memories of Hans Åhlfeldt as comments below.
Funeral 15 October 2010 at 11:00. For funeral details contact: Stilla tel. +46-13-104009

Du är varmt välkommen att dela med dig av minnen om Hans Åhlfeldt som kommentarer nedan.
Begravning 15 oktober 2010 kl 11:00 i Vist Kyrka. Begravningsbyrå Stilla tel. 013-104009

40 kommentarer:

 1. Utdrag från http://www.termkonferens.se/

  Den 24 september 2010 avled Hans Åhlfeldt efter en tids sjukdom. Hans var en av den medicinska informatikens stora och verkade såväl i Sverige som internationellt för utveckling av säkerhetsskapande och effektiviserande IT-system inom hälso- och sjukvården liksom inom den medicinska forskningen. I mer än tio år var han ledamot av Termkonferensens programkommitté och bidrog till en hög kvalitet på konferensens innehåll. Saknaden efter Hans är stor, och vi önskar att årets termkonferens skall ge tillfälle att hålla Hans Åhlfeldt i ljust minne.

  För termkonferensens programkommitté
  Magnus Fogelberg

  SvaraRadera
 2. Så verkligen sorgligt med Hasse. Jag tänker på er i teamet, vilken förlust det är. Och inte bara för er, utan för hela informatik-Sverige. Framförallt en så genomtrevlig och sympatisk person, verkligen trist. Fin bild på Hasse, precis som jag minns honom.

  SvaraRadera
 3. Tänker på Hans i prefekt-/chefsrollen i vilken jag träffade honom. Alltid så positiv och klok... Hans, du är saknad!

  SvaraRadera
 4. Jag saknar dig så. Du var en varm människa och en god vän. Omtänksam, snäll, generös och alltid med en härlig glimt i ögat. Vilken humor! Hoppas det finns choklad i himlen - spara en bit åt mig tills vi ses igen.

  SvaraRadera
 5. Fin och mkt träffande bild av Hans! Vi saknade hans närvaro redan på MedInfo, och Hans finns för alltid i vårt varma minne - Let's dance again! /Isabella och kollegor i norr

  SvaraRadera
 6. Käre Hasse!

  "Du fattas oss..." är kanske en kliché..men till brädden fylld av sanning! Ofattbart är livet, ofattbar Gud...outgrundlig...hur "funkar" hans ekonomi/hushållning egentligen? Svar har vi inte, bara löftet att Han som har svaren är med oss...trots allt.
  Hasse, Du fyllde luften med värme och intensitet och livsglädje varhelst Du drog fram...sena kvällar (läs: nätter), tidiga mornar i bygdegården i Västerhejde på våra Gotlandsläger för konfirmander och ungdomar från Vist församling. Du var den förälder som ställde upp mest av alla. I särklass: i 3 år...Du ordnade födelsedagsfest för Andreas där han vaknade som nybliven 15-åring på sin luftmadrass på golvet i den stora salen i Västerhejde....Du gjorde livet till en fest med mycket humor och lek, mycket allvar...
  Tusen tack för allt!
  Din gode vän och cykelkompis från Gotland etc.
  Hasse E, präst

  SvaraRadera
 7. Positiv, framåttänkande, klok och alltid med glimten i ögat! Det är så vi minns dig. Du är saknad av många och lämnar ett stort tomrum för hela MI-Sverige. Du tog ut svängarna på dansgolvet lika bra som i föreläsningssalen och vi var så säkra på att du är med oss igen på nästa konferens.
  Du kommer för alltid ha en plats i våra hjärtan!
  Sabine och MI-gänget i Stockholm

  SvaraRadera
 8. Hans, min vän sedan tiden på IMT för 30 år sedan, kan inte längre svara på mina sporadiska telefonsamtal och mail. Jag skulle kompletterat mitt mail till dig förra veckan med hopp om mera kraft med ”Copy Christ” och med viktigmarkering för högsta prio. Men jag inser att det hade inte hjälpt - planen var en annan – outgrundlig för mig……..
  Hans, vi har ju sprungit ur samma kunskapskälla – IMT, LiU. Du har varit en fantastiskt god vän och kollega under de år våra vägar korsats däfefter, mestadels å yrkets vägnar. Jag vet inte hur jag kan tacka dig för alla stunder av klokt resonerande. Även om vi inte arbetat tätt tillsammans så har du betytt mycket för mig och för informatikarbetet vid landstinget i Östergötland.

  Tack för att du bidragit med ditt stora kunnande, nu senast i mitt informatikteam på landstinget och för hela Vårdprocesscentrum. Där har du bidragit med din erfarenhet och kunskap, ibland kompletterat med underfundiga kommentarer med glimten i ögat. Tack för att du engagerat dig för att landstinget och IMT ska komma närmare varannn, något både du och jag strävat efter.

  Jag och mina kollegor på Vårdprocesscentrum vid landstinget i Östergötland som alla känner dig håller dig i ljust minne. Jag lovar – vi fortsätter vidare på informatikbanan där du slutade. Det är det bästa jag kan göra. Jag ska så gott jag kan bidra till att din gärning och vad du åstadkommit inom informatikområdet ska leva vidare där jag arbetar vare sig det är i Östergötland, nationellt eller någonstans i Europa!

  Ord räcker ibland inte riktigt till för att uttrycka vad jag känner. Detta är egentligen en sådan stund. Jag tar hjälp av Mozarts mäktiga Requiem-mässa! Christe eleison, Kyrie eleison………vi övar i Domkyrkokören till allhelgonahelgens konsert. Plötsligt har varje ton jag sjunger fått en djupare mening. Jag vill sjunga så att tonerna fyller rymden! Så att även du hör! Varje ton är till dig Hans!

  Hälsningar vännen
  Anders

  SvaraRadera
 9. Hans Åhlfeldt var en av mina allra första doktorander med början strax efter sin civilingenjörsexamen. Han hakade på den FoU vi bedrev då inom området analys och simulering betr EKG och hjärtarytmier och som ledde fram till hans avhandling.

  Han hade ett stort självförtroende som smittade av sig och han arbetade i hög grad självständigt och tog även egna kontakter med intresserade kliniska partners (bl a vid hjärtkliniken i Västerås).

  Han ingick efter sin disputation i grupper som arbetade med bl a språk och syntax för beslutstödssystem (Arden Syntax) som fortfarande utvecklas och alltmera blivit en internationell standard. Vidare ledde han internationellt och nationellt arbete att få till stånd en strukturerad medicinsk vokabulär som ansågs vara en viktig förutsättning för beslustödssystem och system för sökbar dokumentation.

  Både som medarbetare, arbetsledare och person var Hans Åhlfeldt sällsynt helgjuten.

  Ove Wigertz
  Prof emer. Medicinsk Informatik.

  SvaraRadera
 10. It is way too soon for Hans to be gone. I had planned at least 10 more years of drinking strange beer in back-street bars in foreign countries at 3 am with him, working out how to solve everything from burning health informatics questions to the quantum nature of beer bubbles. I always looked forward to seeing him, and appreciated his modesty, humour and warmth. Like many others, I will miss him.

  SvaraRadera
 11. Kristina Bränd Persson3 oktober 2010 00:01

  Det är tomt efter Hans.
  Jag och den grupp kollegor på Socialstyrelsen som har haft förmånen att få arbeta tillsammans med Hans under ett antal år kommer att sakna den varma mänsklighet och intellektuella närvaro som Hans stod för. Inte hade vi tänkt tanken att det skulle vara slut. Inte nu, inte än. Vi har så mycket kvar att lära och göra!
  Vi ska fortsätta arbetet och försöka se positivt framåt, mot "nästa sommar" som Hans sade för några veckor sedan.

  SvaraRadera
 12. It is with deep regret and sorrow that we heard the sudden loss of Hans. On behalf of the European Federation for Medical Informatics I would like to send our warmest condolences to the relatives and friends. Hans will always be remembered as an excellent scientist and a good friend to all of us.
  John Mantas
  EFMI President

  SvaraRadera
 13. I am saddened by the death of Hans. I found him very congenial and sharp-minded. We worked together on a few occasions, including in a project that we approached very critically and which ultimately did not materialize. It was fun to meet him and have indeed a couple of good beers.

  Jos Aarts
  Erasmus University Rotterdam

  SvaraRadera
 14. It is with deep regret and sadness that I heard about the much too early death of Hans. We met multiple times during conferences and IHTSDO meetings and it was always a pleasure to talk with him about work, our holidays and children. I wish his wife and children strength to cope with this loss and hopefully sweet memories will bear the pain of his absence.

  Nicolette de Keizer
  University of Amsterdam

  SvaraRadera
 15. Hans, jag följde din sjukdom på avstånd och jag ångrar så att jag inte skrev några rader till dig och sa att jag tänker på dig. Att du är borta nu är ofattbart. För drygt 10 år sedan i Spriterm-projektet var du en så pedagogisk och inspirerande projektledare. Därefter har vi träffats vid olika konferenser och på senaste tiden även i det nationella arbeten kring eHälsa. Mina planer på att bli doktorand delade jag med dig och nu har jag börjat den banan i Uppsala. Förutom det professionella var du en otroligt varm och generös människa. Saknar så att vi inte kommer att småsnacka eller dansa mera. Annika Terner

  SvaraRadera
 16. I first met Hans in the mid 1990s at the start of my own medical informatics career, before I worked more closely with him on bidding for and then managing the SemanticMining project in the mid 2000s. Hans steered that project with his usual quiet, gentle, collaborative, discrete but focussed style. Despite the challenges of being responsible for managing any large international group of academics - and of working with the European Commission itself - he always seemed to be enjoying himself. I will always have happy memories of Hans throughout the year leading up to that first project meeting in Linköping in a wintry January 2004, and during the (warmer) summer school at Balaton later that year.

  He was an ambassador both for Swedish Medical Informatics and for the Swedish way of life; I remember his photos of his family summer house and 'midsummer pole'. I shall miss the warm greetings from Hans on our more occasional meetings in recent years, but will remember him as the photograph on this memorial page shows him.

  Jeremy Rogers

  Jag träffade Hans i mitten av 1990-talet i början av min egen medicinsk informatik karriär, innan jag arbetat närmare med honom om budgivning för och sedan hantera den SemanticMining projektet i mitten av 2000-talet. Hans styrs projektet med sitt vanliga lugna, mjuka, samarbetsvillig, diskret men fokuserade stil. Trots de utmaningar för att vara ansvarig för förvaltningen av någon stor internationell grupp av akademiker - och av att arbeta med Europeiska kommissionen själv - han alltid verkade vara roligt. Jag kommer alltid att ha glada minnen av Hans hela året fram till det första projektmöte i Linköping i ett vintrigt januari 2004, och under (varmare) sommarskola vid Balaton senare samma år.

  Han var en ambassadör för både svenska Medicinsk informatik och för det svenska sättet att leva, jag minns hans bilder på hans familj sommarhus och "midsommarstång". Jag kommer att sakna den varma hälsningar från Hans på vår mer sporadiska möten under de senaste åren, men kommer att minnas honom som fotografiet på denna minnessida visar honom.

  SvaraRadera
 17. I met Hans sometimes during the late 1990's, introduced by Robert baud. Years later (2002 ?) we worked together on the SemanticMining project that was followed by a couple of succesful and sometimes less succesful projects. But frankly I never felt him deeply affected, not even by his numerous achievements. As board member of the SemanticMining network that Hans was coordinating, I repeatedly appreciated his unique sense of humour and balanced judgement when facing problems. Having always perceived Hans as the perfect "constant gardener", he once really surprised me talking about one of his hobbies: hunting elke !

  Today, my thoughts go to his wife and children, in particular his youngest daughter that I met several times (Linkoeping, Balaton, Barcelona ?), and which was a fruitlful source of light jokes between us on various subjects such as: capitalisms vs. social-democracy, university training, sustainable consumption, runic alphabet, trip to the US...

  I would like to stress here how respected Hans was thoughout Europe not only for his professional skills but mainly for his generosity and rare ability to establish trusted and faithful relationships with peers.

  SvaraRadera
 18. ”Hasse, jag tänker på dig och saknar dig”, så skrev jag till Dig från Sydafrika konferensen. Du läste mitt mejl och svarade snabbt. Nu kan jag inte längre mejla Dig, men jag måste säga att så är det fortfarande - jag tänker på Dig och saknar Dig. Precis som Din familj har beskrivit är tomheten stor efter Dig!

  Hur ska jag förmedla alla fantastiska minnen jag har av Dig efter 24 år som arbetskamrater och vänner? Hur ska jag beskriva den professionalitet, den kunskap och den vägledning Du har uppvisat och gett under alla år på IMT? Hur ska jag berätta om de glada minnena av Dina årliga grillkvällar och pepparkaksbaken hemma hos Dig innan varje jul, tillsammans med vår forskningsgrupp och Din fina familj? Det var alltid en glad, pigg, varmhjärtad, kärleksfull och anspråkslös Hasse som tog emot oss då.

  Det jag kan vittna om Hasse, är att du hann med mycket under Ditt liv, eftersom Du för oss alltid var ett utmärkt exempel på medmänsklighet, ärlighet, vänskap och tro.

  Mina tankar är hos Yvonne och familjen i denna svåra stund.
  /Nosrat

  SvaraRadera
 19. Andreas Åhlfeldt5 oktober 2010 14:11

  I'll keep this in English so that everyone willl understand.

  Thank you all for the wonderful comments about Hans/dad. It really warms my heart to read about and see how appreciated he was amongst his peers.

  I am so grateful, and I know so is my whole family.

  /Andreas Åhlfeldt

  SvaraRadera
 20. I wanted to set the date for a meeting with Professor Björn-Erik Erlandsson for next week. He said, he would be away on Friday to Linköping for a funeral ceremony. It suddenly struck my mind. Do I know? He said, your name! First, I could not believe, later, What a shock! We are about the same age, this I knew during my years in Linköping, when we attended some Ph.D. courses together at the IMT during my early years in Sweden. We spent quite a few years together. We rarely talked much to each other, but you often smiled as we others …. Whenever I needed help, I turned to you, and you were always there for everyone, especially for those coming from other countries. May Allah/God grant you peace for your tremendous love, understanding and tolerance for others!

  SvaraRadera
 21. It was with real sadness that I heard the news today that Hans is no longer with us.I didn't know him for long, nor well, but he was always so kind, patient, and with a real sense of humour during the years of SemanticMining. He made me feel part of the team, despite being a relative novice. Thank you Hans. You will be missed, but not forgotten.

  My heart goes out to all his family and friends, and I hope that your memories can help you at this very difficult time.

  SvaraRadera
 22. It was a heart breaking news. Hans was a very good person with a sound soul. I could always turn and count on his help when I was in pain. He would listen and care like a wise big brother. Last time we meet was in 2007 and we shared the painful loss in my family and as always he came with words of comfort, sympathy, emphathy and wisdon. He would be truly missed. May the God Almighty shower mercy on him and his family during these difficult days.

  Shamsul I. Chowdhury, Ph.D
  Prof. of Information System
  College of Business, Roosevelt University
  1400 N. Roosevelt BV., Schaumburg, IL 60173-4348
  P: 1-847-619-4874, F: 1-847-619-4852

  SvaraRadera
 23. Jag lärde känna Hans då jag 1993 började vid AMI på deltid, för att arbeta med EU-projektet GALEN och projektering för en nationell termdatabas inom SPRI. (Jag minns förresten en presentation från 1994 när IMT fick höra talas om ett intressant projekt som kallades world wide web...). Vi samarbetade sedan i fler projekt, först GALEN-IN-USE och sedermera SemanticMining under den legendariska ledarduon Hans&Hans (Åhlfeldt+Gill).
  Hans bidrog med sitt behagliga lågmälda eftertänksamma sätt till en trevlig stämning såväl på avdelningen som i internationella projekt.
  Meddelandet om Hans alldeles för tidiga bortgång väcker stor bestörtning - jag har sett honom som ett föredöme när det gäller hälsa med flitiga motionsvanor. Mina tankar går till hans familj (Yvonne från Ärtrik, eller hur?)

  Anders Thurin
  SU/Östra
  Göteborg

  SvaraRadera
 24. It was with sadness that I received the news that Hans is now longer among us. Hans was one of the shining lights in the conference and IHTSDO meetings where I met him, both scientifically and personally. Meeting him always was a pleasure, as he spread the joy he had in work and life. I'm grateful to have met him still in september, even though his condition had severely worsened by that time. I will remember the warmth and positivity of Hans.

  Ronald Cornet
  AMC, dept of Medical Informatics
  Amsterdam

  SvaraRadera
 25. "Herrens vägar är outgrundliga". Ofattbart och orättvist är ord som speglar vad man känner i denna stund. Hans, du var alltid en person med mycket energi och humor. Du var alltid en klippa som jag tor många har lutat sig mot. Vår relativt korta tid familjerna emellan i Närke i slutet av 70-talet och en bit in på 80-talet var fylld av många minnesrika stunder. Vi gläds idag åt minnena men känner stor sorg över att du inte är med oss längre. Men vi ses på andra sidan. Varma tankar till Yvonne och barnen.

  Rigmor och Per-Arne Wåhlberg
  Linköping

  SvaraRadera
 26. Rahil Qamar Siddiqui6 oktober 2010 11:22

  I was shocked and very sad to hear about Hans. I will always remember him as a very warm, friendly and intelligent person. Also his hospitality when I went to Linkoping on a research trip. He organised a lovely barbecue at his home and also took us trekking which was so unlike the usual things done on such trips! I have thought of a few lines in his memory..

  If dreams could come to life some day
  And the sand on the sea could melt away
  If miles could be just a step along the way
  We'd pray to see your smile again !

  May your soul rest in peace and your family have the strength to cope with their huge loss.

  Sincere regards
  Rahil Qamar Siddiqui
  NHS Connecting for Health
  Leeds, UK

  SvaraRadera
 27. Hasse, min vän sen mer än 40 år, jag fattar inte att Du inte är bland oss längre. Riktiga vänner växer inte på träd. Du var en riktig vän och nu är det tomt. Jag saknar Dig!
  Vid den här tiden på året har vi de senaste kanske 15 åren setts i stugan i Norrlunda. Vi lagade god mat, drack något gott, vandrade i de fina skogarna men framför allt samtalade och diskuterade vi, om högt och lågt, viktigt och oviktigt, vi vred och vände, skrattade och grät. De här samtalen var viktiga för oss båda. Det är gott att ha en manlig god vän att dela erfarenheter med, om livets villkor, om vad det är att vara man, make, människa och kristen.
  Tomheten och saknaden är stor, men också tacksamheten och glädjen över allt vi delat, över vår vänskap. Tack Hasse!

  vännen Lasse

  SvaraRadera
 28. Hans, I missed you at MEDINFO, I will miss you at IHTSDO and at future Health Informatics events (you even owe me a beer...)

  You were an excellent researcher, a gifted networker, a brilliant mediator and good friend.
  You were examplary in you calm, fair, patient and very human way of interacting with people and solving problems.

  As much as we are upset by the futility of your early death, the sudden emptiness and void, we are grateful of what we shared, worked and experienced together.

  Stefan

  SvaraRadera
 29. Andreas Nyqvist8 oktober 2010 10:23

  Hans, sällan har jag träffat en person med så oändligt många sidor. Det är uppenbart att du var en intellektuell man med en stark lärande förmåga. Detta fick jag uppleva många gånger när vi samtalade vid köksbordet om kvällarna. Tack vare ditt alltid varma välkomnande har jag haft förmånen att lära känna dig djupare. Hans, du var även en rolig, underfundig, varm, generös man som dessutom hade en rolig ironisk sida. Jag vill tacka dig för alla fina stunder tillsammans med dig och din familj. Jag är så glad att min bästa vän har fått växa upp med en så underbar far som du. Jag vet att du har inspirerat honom i mycket som gjort honom till den han är idag. Det skall du vara stolt över. Tack Hans

  SvaraRadera
 30. Hasse, när jag successivt trappade ned mitt IMT-engagemang för att gå i pension så trodde jag ju att du alltid skulle finnas där beredd att prata om gamla tider när saknaden efter IMT-tiden blev för svår. Nu blev det inte så. Istället är det tomrummet efter dig som det är svårast att stå ut med.

  Hasse, du har funnits på IMT under de flesta av mina 37 år. Med åren har du och jag kommit att arbeta allt närmare varandra. Det har gällt många områden, bl a datakommunikation, undervisning, beslutsstöd, riskfaktoranalys och data mining.

  En höjdpunkt för mig har ändå varit att du engagerade mig i EU-projektet SemanticMining. Jag - en ingenjör - hjälpa till att administrera ett stort EU-projekt?
  Med bävan svarade jag ja på din fråga. Men det blev en fantastisk upplevelse - det fungerade faktiskt - jag gjorde mitt bästa för att hantera det rutinmässiga - du lämnade mig aldrig i sticket utan tog dig an de knivigare frågorna på ditt vänligt diplomatiska och samtidigt precis lagom formella sätt. Många är också de timmar vi tillbringat tillsammans på europeiska flygplatser och samtalat om allt mellan projektadministration och våra familjer.

  Jag är väldigt glad över att jag fått förmånen att få arbeta med dig. Du kunde locka en att ta sig an sådant som man inte trodde att man kunde. Du förmådde visa varmt intresse både för det professionella och det privata. För mig personligen kändes det också särskilt tryggt eftersom du förstod mig så bra, kanske eftersom våra rötter fanns i så lika miljöer.

  Saknaden efter dig kan inte mätas, och om det känns så för mig måste den vara tusenfalt svårare för din familj som jag också kom närmare med åren. På samma sätt som mina tankar ofta var hos dig under den gångna sommaren så är de fortsatt hos dina närmaste.

  Arbetskamraten och vännen
  Hans Gill

  SvaraRadera
 31. Som alltid räcker inte Tiden till. Det finns alltid ogjorda saker att uträtta, omötta möten, odruckna öl, odansade danser och oskrattade skratt… Trots allt ogjort, gläds vi åt de korta men stora stunder vi fått, känner igen Hans i saker vi fortsätter att göra, fyller tomrummen med minnen och fortsätter inspireras. Våra tankar härifrån Umeå går nu till familjen, vännerna och arbetskamraterna, vi känner med er.

  Helena Lindgren och Patrik Eklund i Umeå

  SvaraRadera
 32. Efter flera års frånvaro från Hans och hans fredagsträffar träffade jag Hans på stan och det är jag glad för nu då den tråkiga nyheten nådde mig om att Hans inte längre finns med oss. Jag tror att Yvonne vet att jag tyckte om Hans, han var alltid så lugn hade alltid kloka inlägg i allt som sades. Även om man inte träffas så ofta, gör vissa person djupa intryck och det var precis så Hans har gjort på mig sedan jag träffade honom i början av nittiotalet.
  Yvonne, jag tänker nu på dig och barnen.
  Mikael Wallman

  SvaraRadera
 33. Vi jobbade tillsammans i gemensamma projekt härifrån Centrum för allmänmedicin KI med Linköping, Hans och medarbetare under flera år. Dessutom var Hans min lärare en period vid distansstudier i Linköping. Hans personifierade under lång tid medicinsk informatik i Sverige, i alla fall för mig. Jag är glad att vi fick träffas på Mikael Nyströms disputation i september, även om det var en chock att se Hans så sjuk. Mina tankar går till Yvonne och hans familj.

  SvaraRadera
 34. I was shocked by the terribly sad news that Hans left us forever. The memories of his smiles, laughter, kindness and warmness all flash in my mind constantly. He will be deeply missed and forever cherished in our heart.

  Hans was a very kind, supportive, and intelligent professor whom students like and colleagues enjoy working with. He provided academic guidance and advices to me, and directed my research technically. He always kindly helped my writing and encouraged me to pursuit my academic growth. I often think that I was so lucky to have an opportunity to study in the department of Medical Informatics and met Hans and other professor and colleagues who were so warm, supportive, and kind to me.
  Hans was also a humorous and family oriented man and enjoyed sharing his happy family stories and photos with us. He balanced his academic growth and achievements as well as his family life and his interests. He was a beloved father and husband, a fondly advisor and friend. Though he was very busy with four kids, he invited us to your home for a party.

  Now I still cannot accept the fact that we cannot talk to him anymore, cannot see him anymore, and cannot express my deep appreciation for his guidance and support anymore. I will treasure all of his good memories in my heart in my life.

  Hans is with God and in beloved hands now. He will be in our memory and in our heart.

  The memory of his smiles and laughter will echo in our heart.

  May Hans live peacefully in Heaven.

  Wendy Wu
  Shiffman Medical Library
  Wayne State University
  Detroit, USA

  SvaraRadera
 35. En stor människa har gått ur tiden.
  Kommer att sakna alla samtalen hemma på gatan (Näckrosvägen). Det blev många pratstunder efter mina utlandsmissioner med försvarsmakten.
  Alltid en fråga om jag var på väg ut igen.Svaret blev ofta, det får vi se...
  Ett stort stort tack Hasse. Mina vamaste tankar går till familjen. Clas

  SvaraRadera
 36. Hey Hans,
  När vi träffades först 1988, inga trodde att järnridån skulle försvinna. Vi har arbetat tilsammans i två år, kanske det var nästan tre. Många från AMI kom ihåg tiderna nar vi diskuterade om Arden Syntax, om olika beslutstödssystem, begreppslexikoner bla. Vi ocksa pratade mycket om vanlika grejer ifran två sidan av ridån. Du kom ihåg mig ofta, Du var alltid hjälpsom och mycket vänligt, jag kommer att minnes på dig i hela mitt liv.

  Gábor Magyar
  gmagyar@iqs.hu
  Budapest

  SvaraRadera
 37. The news of sad demise of Prof Hans Åhlfeldt was a shock to me.
  I met him for the first time on 5 Nov 06 during the interactive visit of Indian armed forces medical informatics team to Linköping University. The professor has been extremely kind, large hearted and friendly with us, apart from his professional competence par excellence. Had an opportunity to visit his home when Mrs. Åhlfeldt invited us for a dinner, which was a memorable evening. He has been very prompt and regular in mail replies and greetings.
  The memories of the association will be for ever. I pray to god for his wife and children to maintain strength to face his absence.

  Col Rajeev Joshi

  SvaraRadera
 38. Frid.
  Många har berättat hur man samlats kring ert köksbord i hemmet och samtalat. Så oxo jag, oerhört tacksam för visa ord/råd från Hasse och Yvonne, då jag inte kunnat se klart. Många gånger har det klinkats på gitarren med sång som gnolats fram. Känt familjen sen jag var 14 år. Fredagsträffarna har varit till stor välsignelse för många av oss som kommit och gått, frön som såtts och som fått gro ett tag..

  Du fattas oss
  Varma tankar till Yvonne och barnen.
  Vi ses " i det hemmet, som vi kallar faderns hus"

  Cecilia Lundberg Stockholm, Fridhemskapellet

  SvaraRadera
 39. Det är nu sex år sedan jag slutade på IMT och kontakterna med institutionen har mest varit tillfälliga. Jag visste därför inte om att Hasse var sjuk. Jag hoppas att jag hört av mig till honom om jag vetat, men visst är det lätt att skjuta upp saker tills det plötsligt är för sent.

  Det första jag kommer att tänka på var den gången Hasse bjöd hela institutionen till deras sommarställe vid Östersjön, mellan Askersund och Laxå. Det var en härlig sommardag. IMT hade nyligen blivit större och det här var nog det bästa sättet att lära känna hela institutionen på. Hasse var en strålande värd och sken ikapp med solen.

  Det andra minnet är en bekant sjukgymnast på US. Hon gick en kurs som Hasse höll. Hon undrade vem den där Hans Åhlfeldt var egentligen - varför hade han alltid ostrukna skjortor? Jag berättade för Hasse om vad kursdeltagarna sagt om skjortorna. Resten av kursen hade han perfekt nystrukna skjortor på sig. Tänk om alla vore så lätta att påverka? Min sjukgymnastkompis… hon ville bara sjunka genom jorden.

  Generös, lyhörd, anpassningsbar och inte rädd för att stryka egna saker när det behövs. Det är väl inte så dumma egenskaper!

  SvaraRadera
 40. The first "Hans Åhlfeldt memorial lecture" entitled "Is it a word or a sentence? Critical distinctions for integrating clinical terminologies and information systems" will be presented on Tuesday October 2, 2012, by Alan Rector, Professor of Medical Informatics, University of Manchester

  The lecture is part of the Scandinavian Conference on Health Informatics 2012 (SHI2012), in Linköping, see http://www.shi2012.org/program for details

  SvaraRadera